ذَبْح یا قربانی در لغت به معنای بریدن سرِ حیوانات است. ذبح کردن یکی از راه های تذکیه حیوانات و به معنای سربریدن به شیوه شرعی است . حیوانات حلال گوشتی که در خشکی زندگی میکنند (به جز شتر و ملخ ) و حیوانات دریایی که خون جهنده دارند، با ذبح کردن، تذکیه شده و خوردن گوشت آنها حلال میشود. قربانی مرغ مانند سایر اعمال ذبح انجام میشود اما از آنجا که در آیات و روایات به قربانی مرغ اشارهای نشده لذا باتوجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه و برای رفع بلا ، بهبود بیماری ، چشم زخم ، نذری و رفع حاجت ،مراجع اسلامی ذبح مرغ را جایگزین قربانی گوسفند و گاو دانسته چرا که از لحاظ هزینه ای مقرون به صرفه نیز می باشد. در این مقاله ضمن آشنایی شما با شرایط ذبح مرغ ، به معرفی مراکزی از جمله خیریه آنلاین کریمانه پرداخته ایم که شرایط قربانی مرغ را بدون حضور شما خیرین عزیز و تنها با پرداخت هزینه ای فراهم می کند.
شرایط ذبح حیوان
1. کسى که سر حیوان را میبُرد مسلمان بوده و اظهار دشمنى با أهل بیت پیامبر(ص) نداشته باشد.
2. سر حیوان را با چیزى ببُرد که از آهن باشد، ولى چنانچه آهن پیدا نشد و ناچار به ذبح شد(طوری که اگر حیوان ذبح نشود، تلف شود)، میتوان سر آنرا با چیز تیزى برید که چهار رگ آنرا جدا کند؛ مانند شیشه و سنگ تیز.
3. در موقع سر بریدن، جلوی بدن حیوان رو به قبله باشد. پس اگر عمداً حیوان را رو به قبله نکند حیوان حرام مىشود، ولى اگر فراموش کند یا مسئله را نداند یا قبله را اشتباه کند یا نداند قبله کدام طرف است و یا نتواند حیوان را رو به قبله کند، اشکال ندارد و حیوان حرام نمیشود.
4. وقتى میخواهد سر حیوان را ببرد یا کارد به گلویش بگذارد، به نیّت سر بریدن، نام خدا را ببرد و همین قدر که بگوید «بسم اللّٰه» کافى است. و اگر بدون قصد سر بریدن نام خدا را ببرد، آن حیوان پاک نمیشود و گوشت آن هم حرام است، ولى اگر از روى فراموشى نام خدا را نبرد اشکال ندارد و حیوان حرام نمیشود.
5. حیوان بعد از سر بریدن حرکتى کند. اگر چه مثلاً چشم یا دم خود را حرکت دهد، یا پاى خود را به زمین زند که معلوم شود زنده بوده است.
6. بعد از سر بریدن به اندازۀ معمول خون از بدن حیوان بیرون آید.
چگونگی سر بریدن حیوان
1. لازم است بریدن رگها و مجاری، پشت سر هم باشد. پس اگر بعضى از رگها را ببُرد و صبر کند تا حیوان بمیرد، سپس بقیّه را ببرد فایده نداشته و حیوان حرام میشود، بلکه اگر در این فاصله حیوان هم نمیرد، ولى به طور معمول چهار رگ را پشت سر هم نبرند اشکال دارد و حیوان حلال نمیشود.
2. پیش از بیرون آمدن روح، جدا کردن سر حیوان از بدن، حرام است، ولى با این عمل حیوان حرام نمیشود. همچنین احتیاط آن است که پیش از بیرون آمدن روح، پوست حیوان را نکَنند و مغز حرام را که در تیرۀ پشت است، نبُرّند.
3. اگر بخواهند شتر را بکشند که بعد از جان دادن پاک و حلال باشد باید با شرایطی که براى سر بریدن حیوان گفته شد، چاقو یا چیز دیگرى را که از آهن و برنده باشد، در گودى بین گردن و سینهاش فرو کنند (که این عمل را «نحر» میگویند) و بهتر آن است که شتر در این هنگام ایستاده باشد.
بیشتر بخوانید:ضرورت وجود خیریه ها در جامعـــــه
مواردی که موقع سر بریدن حیوان، رعایت آنها مستحبّ است
1. موقع سر بریدنِ گوسفند دو دست و یک پاى آنرا ببندند و پاى دیگرش را باز بگذارند. و موقع سر بریدن گاو چهار دست و پایش را ببندند و دُم آنرا باز بگذارند و موقع کشتن شتر دو دست آنرا از پایین تا زانو یا تا زیر بغل به یکدیگر ببندند و پاهایش را باز بگذارند و مستحبّ است مرغ را بعد از سر بریدن رها کنند تا پر و بال بزند.
2. کسى که حیوان را میکشد، رو به قبله باشد.
3. پیش از کشتن حیوان، آب جلوى آن بگذارند.
4. کارى کنند که حیوان کمتر اذیت شود، مثلاً کارد را خوب تیز کنند و با عجله سر حیوان را ببرند.
مواردی که موقع سر بریدن حیوان، انجام آنها مکروه است
1. آنکه چاقو را پشت حلقوم فرو کرده و به طرف جلو بیاورند که حلقوم از پشت آن بریده شود.
2. در جایى حیوان را بکشند که حیوان دیگر، آنرا ببیند.
3. در شب یا پیش از ظهر روز جمعه سر حیوان را ببرند، مگر اینکه نیاز داشته باشند.
4. خود انسان چهارپایى را که پرورش داده است بکشد.
مصرف این قربانی کجا باید باشد و چگونه؟ آدابی دارد یا خیر؟ در فامیل می شود توزیع کرد یا خیر؟
سه جور قربانی داریم:حاجی در منی، عقیقه کردن، قربانی در غیر منی. قربانی در منی واجب است و باید سه قسمت شود: یک سوم آن را خودش برای مصرف بردارد، یک سوم را برای دوستش یا کس دیگر هدیه بدهد، یک سوم برای فقیر.
اما عقیقه برای هر انسانی مستحب است از موقع ولادت تا زمان رفتن به مکّه. عقیقه را باید انسان بپزد، استخوانش هم خرد نشود و خود پدر و مادر بچه نخورند. یعنی همه اش را در راه خدا بدهد. سوم قربانی مستحب در غیر منی است مثلاً در روز عید قربان، مردم خیلی قربانی می کنند، حالا اگر خودش مصرف کند، اشکال ندارد یا به مردم بدهد از فامیل گرفته تا غیر که قرآن هم می فرماید تا می شود انفاق را به خویشاوندان بدهید. یا به فقرا بدهد، که هم ثوابش بیشتر است و هم بهتر است. نفس اینکه انسان به مردم چیزی بدهد، انسان دست و دل باز باشد و سخی باشد مطلوب شارع است و خدا این را دوست دارد.
آداب قربانی کردن چگونه است؟
وقتی قربانی ذبح می شود اولین دستور شرع این است که اگر چشم گرسنه ای و فقیری به قربانی افتاد حتماً به او گوشت بدهید. یعنی اگر ندهید ضررهای اخلاقی دارد و آثار وضعی دارد. یعنی باید به فقیری که می بیند حتماً گوشت بدهید. نکته دیگر اینکه، حیوانی که ذبح می شود، دستور شرع تقسیم بین دوستان و فقراست، یعنی یک قمست به فقیر، یک قسمت هم برای تالیف قلوب دوستان و خویشاوندان برای همدلی.
خیرین گرامی می توانید از این پس قربانی کردن و ذبح مرغ خود را از طریق سایت معتبر کریمانه به صورت آنلاین و از طریق مراحل زیر انجام دهید:
1- به آدرس سایت karimane.ir وارد شوید.
2- در بالای صفحه به قسمت طرح های نیکوکاری وارد شوید.
3- اکنون به قسمت ذبح ماهیانه مرغ وارد شوید.
4- با فشار دادن دکمه پرداخت آنلاین وارد صفحه پرداخت شوید.
5- مبلغ مورد نظر را، وارد کرده و اطلاعات کارت بانکی خود را وارد نمایید.
سخن پایانی:
یکی از آداب و رسوم های ما ایرانیان قربانی کردن طیور و دام برای مراسم های مختلف مانند عروسی ها، نذری ها، سفرهای زیارتی مانند حج و … می باشد. اما نوع دامی که انتخاب می کنید برای قربانی کردن چندان اهمیت ندارد. در حقیقت هر فردی با توجه به توان مالی و نیت خود میتواند گوسفند یا مرغ و خروس و حتی گوساله و گاو قربانی کند. و هیچ فرقی در نیت قربانی کردن گوسفند یا مرغ و خروس وجود ندارد. شما عزیزان خیر می توانید برای قربانی کردن مرغ و یا هر حیوان دیگر به مراکز معتبر از جمله سایت کریمانه؛ ذبح مرغ را به صورت حلال بسپارید.
بدون دیدگاه