طرح کمک به جهیزیه دختران مناطق محروم


ازدواج امری فطری است و بر آن اساس پایه‌گذاری شده است. داشتن زندگی خانوادگی نیز، امری طبیعی است و بر پایه‌ی نظام خلقت استوار است و همین ازدواج است که پایه و اساس اجتماع را تشکیل می‌دهد؛ زیرا خانواده پایه و اساس جامعه بشری است و بدون ازدواج هرگز خانواده و در پی آن جامعه‌ی بشری تحقق نخواهد یافت. «یا ایها الناس انّا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا …» (حجرات، 13)

ازدواج یکی از زیباترین ارکان اجتماعی-دینی می باشد. که از گذشته تا به امروز مورد توجه اسلام و پیامبران قرار گرفته است.همانطور که می دانید جوانان علاوه بر اینکه  با ازدواج کردن نیمی از دین خود را کامل می کنند؛ به زندگی خود سر و سامان می بخشند و از گناه و تباهی رهایی می یابند.

کمک به ازدواج جوانان

مشکلات خانواده ها برای تهیه جهیزیه

در سال‌های اخیر غلبه بر فرهنگ برگزاری جشن‌های پر هزینه و توجه به حاشیه‌های کم ارزش در مقوله ازدواج و تحمیل هزینه‌های گزاف به طرفین، سبب افزایش سن ازدواج و بروز آسیب‌های اجتماعی گردیده و مهم تر از همه جامعه را با مشکلات فراوان در زمینه تشکیل خانواده مواجه ساخته است.

در این بین جهیزیه یکی از مهمترین نیازهای زوج ها برای شروع یک زندگی مشترک است که در این شرایط بد اقتصادی بسیاری از خانواده های کم بضاعت توانایی تهیه آن را ندارند و نیاز به کمک نیکوکاران و خیرین می تواند بسیاری از مشکلات شروع زندگی این زوج ها را برطرف کند. این روزها خانواده های بی بضاعت و مستمند بیشتر از هر زمان دیگری به کمک مردم برای تهیه جهیزیه دختران در مناطق محروم نیاز دارند.

این روزها با همه گیر شدن ویروس کرونا و بیکاری جوانان ،سرپرست خانواده و پایین آمدن درآمد مردم، و گران شدن بیش از حد کالاهای اولیه زندگی، همچنین تحریم ها؛ شرایط را برای زوج های جوان سخت و طاقت فرسا نموده است. به طوری که برخی از زندگی ها به خاطر همین مشکلات تا سر حد طلاق پیش رفته است.

حالا خیلی از زوج‌های جوان چشم شان به دستان توانمند خیرینی است که با دل های رئوف و قلبی مهربان،گامی مثبت  برای سر و سامان گرفتن زندگی شان، در ساده‌ترین شکل ممکن بردارند. روزانه تعداد زیادی از خانواده‌ها به مراکز خیریه و نیکوکاری و مساجد محل خود مراجعه می‌کنند و از آنها درخواست کمک در خصوص تامین جهیزیه دختران خود را دارند، خانواده‌های آبرومندی که تاکنون روی پای خود ایستاده بودند. اما بالارفتن قیمت کالاها و چند برابر شدن قیمت لوازم خانگی، خواب را از چشمانشان برده است.

بیشتر بخوانید: طرح کمک به دانش آموزان مناطق محروم

درآمد پایین سرپرست خانوار که بیشترشان کارگر و کشاورز هستند، کفاف خرید جهیزیه را نمی‌دهد، برخی‌ها هم بدلیل عدم توان فراهم کردن جهیزیه دختران مناطق محروم؛ کارشان تا مرز طلاق قبل از شروع زندگی هم پیش می‌رود که به همت خیرین نیکوکار چند قلم از کالاهای اساسی زندگی شان تهیه می‌شود تا سرپناهی بسازند و زندگی کنند.

در این راستا موسسه ها و خیریه های زیادی، همچون کمیته امام خمینی و موسسه خیریه کریمانه در تلاش هستند تا به خانواده ها در مناطق محروم کشور؛ برای تهیه جهیزیه دخترانشان کمک کنند. که این امر تنها با یاری مردم خوب کشور و خیرین گرامی میسر می شود.

خوشبختانه روایت های بسیاری درباره ازدواج وجود دارد و همچنان که قرآن، کتاب هدایت بشر است، مفسران قرآن نیز که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و ائمه معصومین(علیهم السلام) هستند، برای هدایت انسان ها فرستاده شده اند. یکی از مسائل بسیار مهم ازدواج، هویت دینی همسرگزینی است.

از نظر روایات، ازدواج تنها برای برآوردن غریزه جنسی نیست. ازدواج هم چون دژی است که زن و مرد را در برمی گیرد و از دین و ایمان آنان پاسداری می کند. ازدواج، زن و مرد را از آلودگی به گناه، باز می دارد. بنابراین، ازدواج از این دیدگاه، نه جنبه اقتصادی دارد و نه جنبه حیوانی، بلکه دارای هویت کاملا دینی است.

سبک زندگی خانوادگی در قرآن و سنّت پیشوایان معصوم (ع) در امر تشکیل خانواده و ازدواج

ازدواج امر مقدّسی است که قرآن برای تشکیل و قداست آن، اهمیّت ویژه‌ای قائل است و همگان را به این امر فراخوانده، و به آن تشویق نموده است؛ چنان که می‌فرماید: «وَأَنکِحُوا الْأَیَامَى مِنکُمْ وَالصَّالِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَإِمَائِکُمْ إِن یَکُونُوا فُقَرَاءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ: مردان و زنان بى‏ همسر خود را همسر دهید. همچنین غلامان و کنیزان صالح و درستکارتان را. اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بى‏نیاز مى‏سازد؛ خداوند گشایش‏دهنده و آگاه است» (النّور/32).

این آیه به همة پدران و والدین تأکید می‌کند که باید به امر ازدواج دختران و پسران مجرّد همّت گمارند و آنان را دعوت به ازدواج کنند و تنها به دلیل مشکلات از تشکیل خانواده نهراسند، چرا که خداوند وعدة گشایش داده است.

همة اولیای دین اسلام (ع) ازدواج را امری مناسب می‌دانستند، چنان‌که رسول خدا (ص) در حدیثی می‌فرماید: «مَا بَنَی فِی الإِسلاَمِ بَنَاءً أَحَبَّ إِلَی اللهِ مِنَ التَّزوِیجِ: در اسلام هیچ بنایی محبوب‌تر از ازدواج نزد خداوند نیست» (حرّ عاملی، 1409ق.، ج 14: 3).

سبک زندگی و ازدواج پیشوایان معصوم

پیشوایان معصوم (ع) در عین اهتمام به رشد و تکامل معنوی، به دنبال دنیاگریزی و رهبانیّت نبودند و به افراد تأکید می‌کردند که ازدواج نه تنها با معنویّت تعارضی ندارد، بلکه در رشد آن بسیار مؤثّر است؛ مثلاً امام صادق (ع) به زنی توصیه می‌کند که حتماًً ازدواج کند؛ زیرا اگر رهبانیّت و دوری از ازدواج در معنویّت تأثیر مثبت داشت، شخصیّتی مانند حضرت فاطمه (س) در این جهت پیش گام بود: «اِنصَرِفِی فَلَو کَانَ ذَلِکَ فَضلاً لَکَانَت فَاَطِمَةُ اَحَقَّ مِنکَ»(همان).

از مهم‌ترین سبک پیشوایان معصوم (ع) در ازدواج و تشکیل خانواده، بی‌اعتنایی به امور مادّی و تکلّفات و رویارویی آسان و معمولی آنان با ازدواج است، به گونه‌ای که هم خود به آسانی ازدواج کردند و هم در ترویج فرزندان از تکلّف پرهیز می نمودند.

مهریه و جهیزیه از دیدگاه اسلام

در مسأله مهریّه و جهیزیّه روش متعادل و معقولی را داشتند، مهریّة حضرت زهرا (س) یک ذرّه بود و قیمت آنکه مبلغ حدود پانصد درهم بود، فروخته شد که با بخشی از قیمت آن جهیزیّه‌ای به شرح ذیل تهیّه گردید: «یک پیراهن، یک روسری بزرگ، یک حولة سیاه خیبری، یک تختخواب ریسمانی، دو عدد تشک که یکی از پشم گوسفند و دیگری از لیف خرما پر شده بود، چهار عدد بالش، یک پردة پشمینه، یک قطعة حصیر و بوریا، یک عدد آسیای دستی، یک طشت مسی، ظرف چرمی، یک مَشک برای آبکشی، یک کاسه برای شیر، یک آفتابه، یک سبوی سبزفام، چندکوزة سفالین» (ر.ک؛ طوسی، 1388، ج1: 39)

مهریه و جهیزیه از دیدگاه اسلام

علی (ع) نیز جهت ازدواج چیزهایی به این شرح برای خانة خود تهیّه کرد: «چوبی میان دو دیوار خانه نصب نمود که لباس‌ها را بر آن بیاویزند. یک پوست گوسفند و یک متّکا که از لیف خرما پوشیده بود و خانه را با مقداری شن نرم فرش کرد» (مجلسی، 1403ق.، ج 43: 114).

سخن پایانی

همان طور که در این مقاله خواندیم ازدواج امری فطری است و بر آن اساس پایه‌گذاری شده است. داشتن زندگی خانوادگی نیز، امری طبیعی است و بر پایه‌ی نظام خلقت استوار است و همین ازدواج است که پایه و اساس اجتماع را تشکیل می‌دهد. حال برای اینکه جوانان در خانواده های کم برخوردار و بی بضاعت در مناطق محروم؛ به این امر نیک هدایت شوند و مشکلات آن ها رفع شود. نیازمند دستان مهربان، شما خیرین گرامی می باشد. موسسه خیریه کریمانه در نظر دارد با کمک و همدلی شما خیرین بزرگوار به این خانواده های محترم کمک نموده و گامی مثبت بگذارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *