نان از نعمتهای بزرگ الهی است وخیلی احترام دارد و روایات زیاد در باره احترام به آن وارد شده است.حضرت رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله: « أکرموا الخبز و عظّموه، فإنّ اللَّه تبارک و تعالی أنزل له برکات من السّماء، و أخرج برکات الارض من کرامته أن لا یقطع و لا یوطأ؛ نان را ارجمند و بزرگ دارید، زیرا خدا تبارک و تعالى آن را برکاتى از آسمان فرو فرستاده و به کرم خود برکاتى از زمین برآورده و از گرامى داشتن نان اینست که نه بریده شود و نه پامال گردد.»حضرت در دعاهایش می فرمود: «اللّهمّ بارک لنا فی الخبز، و لا تفرّق بیننا و بینه ؛ بار خدایا نان را براى ما برکت ده و میان ما و آن جدائى مینداز که اگر نان نباشد نماز نخوانیم و روزه نتوانیم و واجبات پروردگار خود را انجام ندهیم. می فرمود: نان را با کارد نبرید و با دست بشکنید.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: نان را احترام کنید زیرا خداوند آن را احترام کرده است، پس هرکس نان را گرامى بدارد خداوند نیز او را گرامى خواهد داشت.
حضرت على علیه السّلام: نان را گرامى دارید زیرا از عرش تا زمین و آنچه در میان آنها است در پیدایش آن بکار رفته است.
از امیر مؤمنان علی علیه السّلام:« نان را گرامى شمارید، که خداوند عز و جل آن را از برکات آسمان فرستاده و از برکات زمین بیرون آوردهاست. پرسیدند اکرام آن چیست؟ فرمود: گرامى داشتن نان آنست که دور و زیر پا نریزید».
إمام الصّادق علیه السلام:« رأس معاش الانسان و حیاته، الخبز و الماء …؛ سرچشمه زندگى و معاش انسان نان (و موادّ غذایى) است و آب.»
معناى این احادیث چنان که روشن است، این است که تا نان و مادّه غذایى نباشد و انسان نخورد و نیاشامد و تغذیه و تقویت نکند، نمى تواند زنده بماند و نیرو داشته باشد و به طهارت و عبادت و خدمت و دیگر کارها بپردازد. و این واقعیّتى است روشن و بدیهى.
اهمیت نان در اسلام
از آنجایی که دین مبین اسلام به معاش انسان توجه خاصی دارد، برای تامین نیازمندی های او برنامه ریزی کرده است؛ چنانچه مال را مایه قوام و تداوم زندگی، و نان را از اسباب برپاداشتن نماز، روزه، حج و دیگر واجبات دانسته است.
رسول خدا در بیانی می فرماید: فلولا الخبز ما صلینا ولا صمناولا ادینا فرائض ربنا عز و جل. اگر نان نبود، نه نماز می خواندیم و نه روزه می گرفتیم و نه واجبات پروردگار بزرگ را ادا می کردیم.
به این معنا که در اثر نان، قوای لازم بدن برای عبادت و پرستش خداوند حاصل می شود و بدون آن ضعف و سستی بر بدن چیره می شود.
و در جایی دیگر می فرماید: و به (الخبز) حججتم بیت ربکم. با (استفاده) از نان است که می توانید به زیارت خانه خدا بروید.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان پرداخت صدقه در ماه رمضان
بررسی سیره و سخنان معصومین بیانگر آن است که نان سرچشمه زندگی انسان و تامین کننده ساختمان وجودی او است و این بیانات از اهمیت خاص نان در زندگی انسانها حکایت دارد که به عنوان نمونه به چند مورد اشاره می گردد.
نان سرچشمه زندگی
امام صادق به یکی از اصحاب خود می فرماید: و اعلم یا مفصل ان رأس معاش الانسان و حیاته الخبز و الماء. ای مفضل؛ بدان که سرچشمه زندگی و معاش انسان، نان است و آب. این سخن تاکیدی بر این حقیقت است که اگر نان نباشد، زندگی انسان از جریان افتاده و زندگی را با مخاطره مواجه می سازد به همین خاطر است که حضرت یوسف برای گذران دوران قحطی فقط به ذخیره سازی گندم پرداخت.
نان بهترین طعام
در سخنان گهربار امامان معصوم؛ نان بهترین طعام معرفی شده است. رسول خدا(ص) فرمود: خیر طعامکم الخبز و خیر فاکهتکم العنب. بهترین خوراکتان نان و بهترین میوه تان انگور است. پس از قرن ها از این سخن شریف، پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که نان بخش عمده ای از انرژی، پروتئین، موادمعدنی از جمله آهن و کلسیم و برخی از ویتامین ها مورد نیاز روزانه ما را تامین می نماید.
ساختمان بدن و نان
ساختمان وجودی انسان به گونه ای است که بدون خوردن نان با مشکل مواجه می شود، چنانکه در روایتی از حضرت علی(ع) است که درباره دعای حضرت موسی که عرض کرد: (رب انی لما انزلت الی من خیر فقیر)؛ «پروردگارا! هرچه به من از نیکی عطا کنی، نیازمندم» می فرماید: به خدا سوگند! موسی(ع) جز قرص نانی که گرسنگی را برطرف سازد، چیز دیگری نخواست. ۱۲ امام ششم(ع) نیز در تبیین ساختمان وجودی بدن می فرماید: انما بنی الجسد علی الخبز؛ تن آدمی بر نان بنا شده است.
احترام به نان
سیری در تاریخ نشان می دهد که نان نه تنها در اسلام بلکه در ادیان گذشته نیز مورد توجه و عنایت خاص بوده است. جایگاه و اهمیت نان در دین اسلام تا به آن جاست که اهل بیت(ع) بر احترام این ماده غذایی سفارش بسیاری نموده اند و از هرگونه عملی که موجب بی احترامی به آن شود، منع نموده اند چنانکه امیرالمؤمنین(ع) می فرماید: اذا اردت أن تاکل الخبزفضع السفره و اذکر اسم الله و کل؛ زمانی که می خواهید نان بخورید سفره پهن نمایید و با نام خدا شروع به خوردن نمایید.
ذکر این نکته ضروری است که پهن نمودن سفره هنگام غذا خوردن از جمله آدابی است که مورد تأکید اولیای گرامی اسلام قرار گرفته است. این توجه و اهمیت تا به آن حد است که سفارش کرده اند زمانی که مسافرت می روید سفره ای همراه خویش بردارید. این عنایت ویژه به خاطر احترام طعام و نعمتی است که درون سفره قرارمی گیرد.
صدقه دادن نان یا نذر نان
از سخنان گهربار معصومین به دست می آید که یکی از بهترین صدقات، دادن نان به نیازمندان است. با توجه به سخنان گهربار مصومین برای اینکه در این امر نیکو یعنی نذر نان سهیم شویم؛ کافیست به موسسات خیریه مراجعه کرده و نذر خود را ادا کنیم. در این راستا موسسه خیریه کریمانه زیر نظر آیت الله سیستانی در نظر دارد با جمع آوری کمک های مردمی و خیرین در سراسر کشور در این امر نیکو سهیم شود تا نان که برکت سفره ها می باشد را به دست نیازمندان برساند.
روایتی از پیامبر در مورد صدقه دادن نان
روزی پیامبر خدا(ص) در جمع اصحاب و یاران خود نشسته بود، که یک یهودی از نزدیکی حضرت و اصحابش عبور کرد و به حضرت بی ادبی نمود. آن حضرت به اصحاب فرمود: این مرد یهودی امروز به وسیله مار افعی کشته خواهد شد. عصر همان روز یهودی در حالی که مقداری هیزم با طناب بسته بود و آن ها را جهت فروش بر پشت خود حمل می کرد از مقابل حضرت گذشت
. اصحاب با تعجب از علت زنده بودن یهودی پرسیدند. رسول خدا(ص) یهودی را به نزد خود خواند و به او فرمود: بار هیزم را زمین بگذار، همین که هیزم ها را زمین نهاد و طناب را باز کرد، افعی بزرگی را مشاهده نمودند. حضرت خطاب به او فرمود: امروز چه کار خیری انجام داده ای؟ گفت: کاری نکرده ام، مگر آن که دو عدد نان همراه خود داشتم؛ یکی از آنها را خوردم و دیگری را به فقیری که نان می خواست، دادم. حضرت به یهودی فرمود: تلک الکعه خلصتک من الافعی؛آن نان تو را از این افعی رهایی بخشید. در این هنگام، یهودی مسلمان شد.
توزیع نان صلواتی از طرق سایت کریمانه
از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نقل است که فرمودند: اگر بنده ای، پاره نانی صدقه دهد، آن پاره نان نزد خدا بزرگ میشود تا مانند کوه احد شود.
- توزیع نان های این طرح به صورت مستمر در منطقه صورت میپذیرد.
- در برخی اعیاد و عزاداریها این طرح به عنوان طرح اصلی انتخاب میشود.
- امکان پرداخت کفاره عمد و غیر عمد مطابق آنچه در تفاهمنامه آمده وجود دارد.
- قیمت هر قرص نان 2000 تومان و کفاره غیر عمد روزانه 4000 تومان میباشد.
خیرین گرامی در سراسر کشور که می خواهند در نذر نان سهیم شوید، می توانید با خیالی آسوده و با اطمینان نذز خود را به صورت آنلاین از طریق سایت معتبر موسسه خیریه کریمانه که زیر نظر دفتر آیت الله سیستانی می باشد. پرداخت نمایند.
روش پرداخت آنلاین نذر نان صلواتی سایت کریمانه
1- برای پرداخت نذر نان وارد سایت معتبر کریمانه شوید: karimane.ir
2- ازمنو بالای صفحه دکمه طرح های نیکوکاری را انتخاب کنید.
3- سپس طرح توزیع نان صلواتی را بمنظور نذر نان در سایت انتخاب کرده و وارد آن شوید.
4- سپس دکمه پرداخت آنلاین را کلیک نمایید و با وارد نمودن اطلاعات کارت خود مبلغ مورد نظر را واریز نمایید.
سپاس از همراهی شما خیرین گرامی
سخن آخر:
در آخر باید چنین گفت که از لحاظ دینی حفظ حرمت و احترام همه نعمتهای خداوند، یک امرنیکو و پسندیده است، چنانکه برخی از این نعمتها در روایات ائمه اطهار و بزرگان دینی اشاره شده است. اما مجزا گذاشتن آنها درهنگام دور ریختن، علاوه بر اینکه نزد مردم ریشه اعتقادی دارد، می توان گفت به این دلیل است که نان یا برنج به احتمال زیاد می تواند غذای دام و طیور قرار گیرد و دامداران ومرغداران بتوانند آن را استفاده کنند.
در مورد اهمیت نان در قرآن بسیار سفارش شده است که از جمله آن : بهترین طعام؛ سرچشمه زندگی، بهترین طعام برای ساختمان بدن و… می باشد.
شما می توانید نذر نان خود را به صورت آنلاین از طریق سایت معتبر کریمانه به صورت نقدی و آنلاین پرداخت کرده تا آنها با خرید نان و توزیع آن به مناطق محروم کشور نذر شما را ادا کرده و شما را در این امر نیکو نذر نان سهیم نمایند.
بدون دیدگاه