ماه مبارك رمضان، ماه روزه، عبادت و خودسازی و به تعبير پيامبر اكرم(ص) ماه خدا، ماه بركت و رحمت و مغفرت الهی است. قرآن، روح ماه رمضان است که در کالبد آن دميده شده و ارزش و عظمت آن را چند برابر کرده است، قرآن، قلب ماه رمضان است، که بدون اين قلب و ضربان آن، جوهره حقيقت در رگهای حيات معنوی روزه داران به جريان نمیافتد، قرآن بهار دلها، و ماه رمضان، بهار قرآن است،همچنین ماه رمضان؛ ماه بخشش و کمک به نیازمندان است. چه بسا بهتر است در این ماه مبارک علاوه برعبادت، شب زنده داری و روزه داری به فکر کمک به نیازمندان باشیم.
کمک به محرومین در ماه رمضان
یکی از ثمره های روزه داری، برانگیختن حس هم دردی با مستمندان و هم نوعان تهی دست است. آنان که زندگی آسوده ای دارند و رنج فقر و تنگ دستی و طعم گرسنگی را نچشیده اند، همواره از حال مستمندان بی خبر می مانند. حال در این میان، به مدد روزه، این غفلت و سرخوشی تلخ از آنان دور می شود. پیامبراکرم صلی الله علیه و آله وسلم یکی از برنامه های سازنده ماه رمضان را صدقه و انفاق به مستمندان می داند و می فرماید: «تَصَدَّقُوا عَلی فُقرائِکُمْ وُ مساکینِکُمْ؛ به فقیران و مسکینان خود در این ماه صدقه دهید.»
صادق آل محمد صلی الله علیه و آله نیز می فرماید: «کسی که در ماه رمضان صدقه ای بدهد، خداوند هفتاد نوع بلا و گرفتاری را از او دفع خواهد کرد.» از حضرت رضا علیه السلام نیز روایت می شود: «کسی که هنگام افطار، قرص نانی را به مستمندی صدقه دهد، خداوند، گناه او را خواهد آمرزید».
در بعضی از روایت ها آمده که ماه رمضان، بهار نیازمندان است. بنابراین، پیروان صادق نبوت و امامت باید بکوشند که ماه رمضان را بهاری پرطراوت برای مستمندان بسازند و با کمک های مادی و معنوی خود به آنان، رونق و صفایی تازه در آنان ایجاد کنند و رنج و اندوه نداری را از چهره شان بزدایند و به تنگ دستی آنان رضا ندهند. پیامبر گرامی اسلامی صلی الله علیه و آله می فرماید: «ماه شعبان، ماه من و ماه رمضان، ماه خدای تعالی است و آن، بهار فقیران و تنگ دستان است.»
از آن بزرگوار در روایتی دیگر نقل می شود: «در ماه رمضان، شش صفت نیکوست که یکی از آنها صدقه نهانی است».
کمک به فقرا و تقویت اخلاق درماه مبارک رمضان
فلسفه ماه رمضان قرار گرفتن در شرایطی است که بتوان حال فقرا را بهتر درک کرد. البته که مردم کشور عزیزمان همواره و در تمام ماه های سال به فکر کمک به همنوعان خود هستند ولی در این شرایط بهتر می توان از حال فقرا با خبر شد. به همین دلیل در ماه رمضان مردم با میل و رغبت بیشتری در کمک کردن به فقرا از یکدیگر پیشی می گیرند.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان پرداخت صدقه در ماه رمضان
کمک به فقرا و نیازمندان از زیبایی های ماه مبارک رمضان است که در دیگر ماه های سال کمتر دیده می شود. کمک به همنوع یک وظیفه انسانی است که در این ماه مبارک، با توجه به شرایط عرفانی و روزه داری که خود در درک کردن حال فقرا بسیار تاثیر گذار است، توجه بیشتری به آن می شود.
خداوند مهربان می فرماید: ((مقداری از اموال و دارایی خود را در راه خدا بدهید)). با توجه به امر الهی تمامی انسان ها در مقابل قشر مستضعف جامعه مسئولند که با کمک و دست گیری از نیازمندان می توانند این مسئولیت خود را به درستی به انجام برسانند.
در پیکر تمامی انسانها روح خدا دمیده شده است و در صورتی که مشکلی برای کسی پیش بیاید دیگران نیز آزرده خاطر می شوند. در ماه مبارک رمضان کمک کردن روزهداران به نیازمندان روحیه ایثار، گذشت، فداکاری، برادری و یکرنگی را در جامعه پررنگ میکند و این مهم موجب برکات بیشماری در زندگی فردی و تقویت اخلاق اجتماعی می شود.
کمک به فقرا یک مسئولیت اجتماعی است ولی ابتدا باید نیازمندان واقعی شناسایی شوند تا بتوان این مسئولیت را به بهترین شکل اجرا نمود. البته که وظیفه حاکمیت و نظام اسلامی شناسایی و حمایت از افراد نیازمند جامعه است ولی وظیفه انسانی حکم میکند همه ما انسان ها نسبت به همنوع خود مسئول باشیم و جوانمردی که از خصوصیات بارز ما ایران است را با گرفتن دست نیازمندان ادا کنیم. می دانیم که با توجه به تعداد زیاد نیازمند نما جامعه امروز، شناسایی نیازمندان واقعی از افراد سودجو کار آسانی نیست که در ادامه به آن پرداخته ایم.
بهترین اعمال در ماه رمضان از نظر پیامبر (ص)
حضرت محمد (ص) در آخرین روزهای ماه شعبان خطبهای را ایراد کردند که به نام «خطبه شعبانیه» معروف شد. پیامبر (ص) در این خطبه وظایف روزهداران در ماه رمضان را بازگو کردند. شما میتوانید
۱. نفسهای شما در آن ثواب تسبیح و ذکر خدا دارد.
۲. خواب شما ثواب عبادت را دارد.
۳. از خدا بخواهید که توفیق روزه این ماه و تلاوت قرآن در آن را به شما عنایت کند.
۴. با گرسنگی و تشنگیتان، گرسنگی و تشنگی روز قیامت را به یاد آورید.
۵. به فقیران و درماندگان کمک و تصدق کنید.
۶. به پیران و کهنسالان احترام بگذارید.
۷. به کودکانتان ملاطفت و مهربانی کنید.
۸. با خویشاوندان ارتباط داشته باشید.
۹. زبان خود را از گفتار ناشایست نگه دارید.
۱۰. دیدگان خود را از دیدن ناروا و حرام بپوشانید و گوشهای خود را از شنیدن آنچه نادرست است، بازدارید.
۱۱. با یتیمان مردم مهربانی کنید تا بعد از شما با یتیمان شما مهربانی کنند.
۱۲. از گناهان خود به سوی خدا توبه کنید.
۱۳. در اوقات نماز، دستهای خود را به دعا بردارید؛ زیرا که وقت نماز، بهترین ساعتهاست.
۱۴. هر که از شما روزهدار مؤمنی را در این ماه افطار دهد (حتی با نصف خرما یا یک جرعه آب) نزد خدا پاداش بنده آزاد کردن و آمرزش گناهان گذشتهاش را خواهد داشت.»
۱۵. هر که اخلاق خود را در این ماه نیکو کند، از صراط، آسان بگذرد.
۱۶. هر که در این ماه کارهای غلامان و مستخدمان خود را سبک گرداند، خدا در قیامت حساب او را آسان کند.
۱۷. هر که در این ماه از آزار رساندن به مردم خودداری کند، حقتعالی، روز قیامت، خشم خود را از او باز دارد.
۱۸. هر که در این ماه، یتیمی را گرامی دارد، خدا او را در قیامت عزیز گرداند.
۱۹. هر که در این ماه صلهرحم کند و با خویشان بپیوندد، خدا او را در قیامت به رحمت خود واصل گرداند.
۲۰. هر که در این ماه رابطهاش را با خویشان قطع کند، خداوند در قیامت رحمت خود را از او دریغ نماید.
۲۱. هر که در این ماه نماز مستحبی بپا دارد، خداوند او را از آتش جهنم برهاند.
۲۲. کسی که نماز واجبی بجا آورد، خداوند ثواب هفتاد نماز واجب در ماههای دیگر را به او عطا کند.
۲۳. هر که در این ماه بسیار بر من صلوات (صلوات ماه رمضان) فرستد، خداوند کفه سبک اعمال او را سنگین گرداند.
۲۴. کسی که در این ماه یک آیه از قرآن تلاوت کند، ثواب کسی را دارد که در ماههای دیگر قرآن را ختم کرده باشد.
۲۵. حضرت علی (ع) از پیامبر (ص) پرسید: ای پیامبر خدا! برترین اعمال در این ماه چیست؟ پیامبر (ص) فرمود: ای اباالحسن! برترین اعمال در این ماه «پرهیز از محرمات» است.
چرا کمک در ماه رمضان برای ما اهمیت دارد؟
همهی انسانها به طور فطری در پارهای از ویژگیها با هم اشتراک دارند.
همهی انسانها از دیدن اتفاقات خوشایند و خوشبختی هم نوع خود خوشحال میشوند واز دیدن غم ها و درد و رنج ناراحت میشوند.
بر طبق این ویژگی فطری کمک به انسانهای دیگر که از لحاظ سطح معیشت در وضعیت مناسبی قرارندارند، در نظر همه ی افراد کاری پسندیده است.
با شروع ماه رمضان، این ماه پرفضیلت، این نیاز به کمک دراین ماه بیش از پیش تقویت شده و افراد در پی کمک به دیگران اقدام میکنند.
چگونه نیازمندان واقعی را شناسایی کنیم؟
همون طور که بیان شد برخی از افراد سودجو که در واقع نیازمند واقعی نیستند با بازی با احساسات و درخواست کمک از افراد، دیدگاه آنان را نسبت به کمک کردن و افراد نیازمند نیازمند در جامعه تغییر داده اند. چنین افرادی در جامعه موجب می شوند اعتماد در جامعه از بین برود و مردم برای کمک به نیازمندان دچار ابهام و تردید گردند و تمایلشان برای کمک کردن کمتر شود. در مقابل، موسسات خیریه با توجه به ماهیتشان، قبل از هر اقدامی به شناسایی افراد نیازمند می پردازند. بنابراین برای شناخت عزیزانی که در دسته نیازمندان واقعی قرار می گیرند می توان از موسسات خیریه کمک گرفت. در این راستا موسسه خیریه کریمانه آماده کمک رسانی به نیازمندان در سراسر ایران می باشد. که این امر خیر تنها با دستان مهربان و کمک های خیرین گرامی در سراسر کشور امکان پذیر است.
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله خواندیم، ماه رمضان ماه دعا و نیایش است در این ماه مسلمانان با انجام اعمالی مانند روزه و شرکت در محافل ختم قرآن ارادتشان را به ماه مبارک رمضان واخلاص در راه خدا نشان میدهند. اما باید توجه داشت روزه داری فقط پرهیز از خوردن و آشامیدن از اذان صبح تا اذان مغرب نیست بلکه مومنان بایستی از غیبت و دروغ دوری کرده و رعایت حق الناس کنند.
در ماه رمضان که ماه میهمانی خداست بر شناسایی نیازمندان و کمک بدانها تاکید شده و درک حال فقرا و نیازمندان یکی از فلسفه های روزه داری است و باید در این ماه مبارک نیازمندان اطراف خود را شناسایی و به آنها در حد توان کمک کنیم. کمک به فقرا و نیازمندان و رقت قلب نسبت بدانها از جلوه زیبای ماه رمضان است که در دیگر ماه های سال کمتر دیده می شود. کمک به همنوع یک وظیفه انسانی است که در ماه رمضان به اوج خود می رسد. در این راستا موسسه خیریه کریمانه در نظر دارد با کمک های شما هموطنان گرامی خیر؛ در سراسر ایران؛ به یاری نیازمندان در این ماه پربرکت و با فضیلت بپردازد.
یکی از ثمره های مهم در روزه داری و عبادت در ماه مبارک رمضان کمک به نیازمندان و مستمندان می باشد. که موسسه خیریه کریمانه در این راستا آماده دریافت کمک های خیرین می باشد.
کافیست به موسسات خیریه معتبر، مانند موسسه خیریه کریمانه که زیر نظر آیت الله سیستانی می باشد، مراجعه کرده و کمک های نقدی و غیر نقدی خود را هدیه دهید تا به دست نیازمندان واقعی برسانند.
کمک به نیازمندان و مستمندان/ نماز و روزه/ اخلاق نیکو/ دوری از غیبت و دروغ/ تلاوت قرآن/ دوری از گناهان و…
بدون دیدگاه